• انتشار : 1401/09/15
  • نویسنده :
  • 470

HDR در تلویزیون

HDR چیست ؟

HDR در تلویزیون واژه ای است که عموما هنگام خرید تلویزیون و لوازم تصویری با آن برخورد کرده ایم. به خاطر شرایطی ممکن است زیاد از کارایی آن ندانیم و این که در چه مواقعی استفاده می شود. HDR در ارتباط با تلویزیون و این که چگونه استفاده و در چه موقعی به کار روند متفاوت است، اگر دقت زیادی نداشته باشیم در مورد کارایی آن در زمان های متفاوت، ممکن است نتایج خوبی به همراه نداشته باشد.
از سال 2012 بود که فناوری HDR توسط کمپانی های تولید کننده لوازم تصویری، در تلویزیون استفاده و رواج پیدا کرد. همینطور باعث تحولات زیادی در میدان صنعت صوت و تصویر شدند. اما در این بین بحثی که قابل توجه است کارایی اچ دی ار در گوشی ها و تلویزیون ها است به دلیل مشابهت نام آن ها در این محصولات کاربران کارایی و ویژگی HDR را با هم به اشتباه میگیرند.
کارایی اچ دی ار در تلویزیون با گوشی بسیار متفاوت است پس مراقب باشید که نحوه عملکرد آن ها را با هم یکی ندانید. در این متن میخواهیم در مورد HDR و کاربرد آن بدانیم. البته قبل از توضیح ، بهتر است مقایسه ای با نمونه های قبلی یعنی SDR داشته باشیم.

اچ-دی-ار-چیست.jpg

SDR چیست ؟

قبل از 2012 ، بیشتر فیلمهایی که ساخته می شدند با کیفیت SDR یا همان وضوح 720-480 پیکسل تولید می شد. این تصاویر دامنه بسیار کمتری از رنگها و وضوح را شامل می شد. هنگامی که این تصاویر بر روی نمایشگرهای بزرگ به نمایش در می آمد، علاوه بر کیفیت تصویر ، وضوح بسیار پایینی را عرضه می کرد.
با بروز شدن تکنولوژی و آمدن تصاویر فول اچ دی FULL HD ، خیلی سریع به دلیل ارتقای کیفیت و وضوح تصاویر ، جایگاه قبلی را از دست داده و منسوخ گردید.

اس-دی-ار-چیست.jpg

HDR در تلویزیون به چه معناست؟

HDR در تلویزیون چیست؟ اچ دی ار در اصل فناوری است که دامنه یا طیف وسیعی از دینامیکی رنگ ها را در بر میگیرد که باعث درخشندگی و افزایش حجم رنگ ها در صحنه های نمایش میشود.{ HIGH DYNAMIC RANGE} کوتاه شده آن همان HDR است ، واژه اچ دی ار تازه نیست اما به دلیل یک سری شرایط کمتر از آن استفاده شده است.
با کمک HDR که مجموعی بسیار بالا از داده های تصاویر است ، کوچکترین ابعاد و جزئیات تصاویر ، بر روی نمایشگر نشان داده می شود . این ابر داده ها وسعت گسترده رنگ ، عمق رنگ و محدوده دینامیکی را برای تصاویر در بهترین حالت ممکن تعیین می کنند.
در عکاسی مفهوم HDR نسبت روشنایی تصاویر را به نسبت تاریکی آن میگویند ، اما بر عکس آن در TV ها HDR کارایی نشان دادن یک تصویر چه روشن چه تاریک را با بیشترین جزئیات بر عهده دارد به گونه ای که تصاویر مربوط را با طبیعی ترین و پویایی ترین حالت که دارای کنتراستی بالا هستند به نمایش میگذارد.

اچ-دی-ار-در-تلویزیون-به-چه-معناست.jpg

HDR چه تاثیری بر تصاویر تلویزیون میگذارد؟

HDR در تلویزیون تاثیرات زیادی بر تصاویر میگذارد ؛ زیرا که به دلیل تشخیص دقیق رنگ ها ، تنظیم آن ها و کنتراست بالا ، تصاویری با جزئیات کامل و در بهترین حالت ممکن و طبیعی به نمایش میگذارد. اچ دی ار با پردازش سه تصویر ، میزان نور و کیفیت آن را تعیین میکند، رزولوشن بالا در تلویزیون ها بسیار در نحوه نمایش تصاویر تاثیر میگذارد؛ اما اگر از اچ دی ار قوی برخوردار نباشد افت کیفیت پیدا میکند .

دسترسی به محتواهای دارای HDR

همانطور که میدانید دسترسی به برنامه هایی که دارای HDR هستند بسیار سخت بوده که از کیفیت و دقت رنگ بالا برخوردار باشند؛ بنابراین تعداد کمی از آن ها را میتوان یافت که این ویژگی را داشته باشند.هرچند شرکت هایی همچون آمازون ، NETFLIX و سونی در صدد آن هستند که تصاویری ایجاد کنند که به ویژگی HDR مجهز باشد.
برند هایی که به HDR مجهز اند
در این میان شرکت هایی همچون سونی ، سامسونگ ، و ال جی تمامی برند های تلویزیون خود را به HDR مجهز کرده اند و سعی دارند بهترین کیفیت را ارائه دهند .

کابل اتصال دهنده

برای درگاه های اتصالی به تلویزیون ها و استفاده از آن تنها یک کابل HDMI نیاز بوده و توانایی پشتیبانی از HDR را دارد. این پورت یکی از معدود پورت هایی است که عالی بوده و توانایی این را دارد که همزمان صوت و تصویر را انتقال دهد . کابل HDMI از کیفیت تصاویر کم نمیکند.

فرمت های موجود در HDR

در حال حاضر فرمت هایی همچون HDR10. DOLBY VISION در اچ دی ار موجود است. HDR10 برای کاربران کمی به یاد داشتن نام آن سخت است اما هنگام خرسد یک تلویزیون وقتی میبینید که محصول از HDR پشتیبانی میکند منظور همان HDR10 میباشد اما نام آن را خیلی کم به کار میبرند.
DOLBY VISION هم یک استاندارد تخصصی برای HDR محسوب شده به صورتی که توسط خود دالبی هم ایجاد شده است و در رده بالاتری از HDR10 قرار میگیرد. تفاوت چشمگیر آن ها در این است که دالبی از 12 بیت در هر رنگ استفاده کرده اما HDR10 از 10 بیت استفاده میکند و اسم آن را نیز بر اساس همین 10 رنگ گذاشته اند.

تفاوت HDR10 با HDR10+

تلویزیون های کنونی که در بازار موجود است ، تقریبا همگی HDR دارند و این بدان معناست که از HDR10 نیز پشتیبانی میکند. این استاندارد خاص در ساخت تلویزیون ، نشانه آنست که توانایی روشنایی 1000 نیت با 10 بیتی رنگ ها را دارد. در اکثر موارد کیفیت تصاویر دستگاه ربطی به اچ دی ار دستگاه ندارد و صرقا به دلیل کیفیت دستگاه است ؛ اگر چه این استاندارد نقش بالایی در بهبود کیفیت تصاویر ایجاد میکند.
HDR10+ ارتقا یافته HDR10 است و کیفیت آن را چند برابر میکند ، روشنایی در اچ دی ار پلاس 4000 نیت و همزمان با ان نیز کنتراست هم در تصاویر بالا میرود. اما مهم ترین ویژگی این فرمت که میتوان در نظر گرفت نحوه قرار گرفتن اطلاعات در محتوا است. در نسخه های پایین تر این فرمت ، داده های اطلاعاتی ثابت بوده اند؛ به این معنی که یک سری از داده ها برای تمامی فیلم ها ثابت بوده و تغییر نمیکند؛ این ویژگی در HDR10 به چشم میخورد.
اما در قبال آن داده ها در HDR10+ حالتی پویایی و زنده دارند ، به نسبت هر فیلم متفاوت اند؛ چراکه متناسب با نوع اطلاعات محتوا نمایش داده میشوند. در نتیجه این امکانات در این فرمت HDR10+ باعث میشود که تصاویر طیعی تر و جزئیات کاملی از آن ها ارائه دهد.
HDR10+ در اصل توسط سه شرکت توسعه داده شده که شامل: فاکس قرن بیستم ، پاناسونیک ، و سامسونگ است. به همین خاطر بوده که تنها سازگاری با این فرمت در تلویزیون های سامسونگ و پاناسونیک امکان پذیر است.

خلاصه مطلب HDR در تلویزیون

تلویزیون های اچ دی ار بهترین نوع تلویزیون هایی هستند که با فناوری موجود ناب ترین کیفیت را ارائه می دهند، اگر میخواهید تصاویری با کیفیت با خاص ترین رنگ ها را ببینید از تلویزیون هایی که مجهز به HDR هستند استفاده کنید.
اما یکی از معایب اچ دی ار که موجود می باشد، این فناوری دارای پسوند فایل مشخصی نیست به همین دلیل در قالب انواع فرمت ها ظاهر می شود و کمی افراد را سردرگم می کند. این نکته ای است که باید در هنگام خرید تلویزیون به آن توجه داشت.
فرمت HDR10 + اخیرا مورد پشتیبانی کمپانی هایی همچون پاناسونیک، فیلیپس، آمازون، فاکس قرار گرفته است. هرچند از زمانی که آن تکنولوژی آمده به دلیل این که قابلیت سه یعدی را نیز فراهم می کند تلویزیون های سینمایی بازار قبلی خود را ندارند و مردم بیشتر به خرید این تلویزیون ها روی آورده اند.